Συστάσεις για καλύτερη διατροφή στα πλαίσια πρόληψης του καρκίνου

Κοκκίνου Μαρία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που πιστεύουν πως αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί και πως κάθε επιμέρους προσπάθεια, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση είναι μάταιη. Και όμως, σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Φυσικά δεν γίνεται όλες οι περιπτώσεις καρκίνου να αποφευ­χθούν με αυτόν τον τρόπο αλλά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον καρκίνο ως προς την εμφάνιση, την εξέλιξη και τα επίπεδα θνησιμότητάς του παγκοσμίως. Το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή.

Διαβάστε Περισσότερα

Οστεοπόρωση & ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψή της

Καρακασίδου Γιώτα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απώλεια οστικής μάζας.

Αυτό επηρεάζει τη φυσιολογική διαδικασία της φθοράς και ανάπλασης των οστών με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθρυπτα και να είναι επιρρεπή σε ραγίσματα και κατάγματα.

Η οστεοπόρωση αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων και κυρίως των γυναικών.

Διαβάστε Περισσότερα

Δέκα συμβουλές για να βελτιώσετε τη διατροφή σας!

Σοφία Μπαμπού, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

01 Απολαύστε το φαγητό!

Η χώνεψη ξεκινάει από χο στόμα. Όταν «καταβροχθίζουμε» το φαγητό δυσκολεύεται η διάσπαση της τροφής στα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να χάνεται από τον οργανισμό μας σημαντική ποσότητα από βιταμίνες και μέταλλα. Μάλιστα, για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά από την πρώτη μπουκιά. Αν μέσα σ’ αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ότι υπάρχει πάνω στο τραπέζι τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε.

Διαβάστε Περισσότερα

Παιδική παχυσαρκία & συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

Καρασαββίδου Χριστίνα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Μελέτες Ελλήνων επιστημόνων κατέληξαν ότι τα ελληνόπουλα ξεπέρασαν σε βάρος ακόμη και τα παιδιά των Η.Π.Α τα οποία επί σειρά ετών ήταν τα πλέον παχύσαρκα παιδιά του πλανήτη.

Τα αίτια είναι :

 

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνείς Συνεργασίες

Από το Μάϊο του 2010, τo Ι.Δ.Μ.Ε. , αποτελεί έναν από τους 40 Οργανισμούς 15 Ευρωπαϊκών Χωρών που συμμετέχουν ενεργά και υποστηρίζουν τις δράσεις του European Obesity Forum. 

Το European Obesity Forum στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στόχοι του E.O.F είναι:

Διαβάστε Περισσότερα

Στήριξη στην Εκπαίδευση

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης των Διατροφικών Διαταραχών (Κ.Ε.Α.Δ.Δ), το οποίο αποτελεί μοναδικό και αποκλειστικό συνεργάτη των πιστοποιημένων επαγγελματικών εκπαιδεύσεων για την Ελλάδα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED, τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών.

Διαβάστε Περισσότερα

United against Hunger

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Παγκόσμια ημέρα διατροφής, Χριστίνα Σουέρεφ, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας τροφίμων/διατροφής είναι “United against Hunger”, ήτοι “Ενωμένοι κατά της Πείνας”.

Ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων και γεωργίας των ενωμένων εθνών (FAO) στην 30κοστή επέτειο της παγκόσμιας αυτής γιορτής παλεύει να ενώσει ανθρώπους, έθνη, ηπείρους μέσω οργανώσεων και κυβερνήσεων να νικήσουν την χρόνια πείνα, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό. Με τον διαπεραστικό ήχο μιας σφυρίχτρας και την οργή του διάσημου ηθοποιού Jeremy Irons, πρεσβευτή αυτής της καμπάνιας, μας επαγρυπνά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την τραγική καταμέτρηση των 1.000.000.000 ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες χρόνιας πείνας στον κόσμο!

Διαβάστε Περισσότερα

Δίαιτα ή διατροφή

Ρόμπου Ανθούλα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Αστάθεια ή σταθερότητα στην υγεία μας & στο βάρος μας

Δίαιτα ή διατροφή; Απώλεια βάρους ή περιττού λίπους; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που οι πιο πολλοί άνθρωποι στην αγχώδη προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα παραπάνω κιλά που έχουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν.

Ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια λίπους από την φύση του έχει κάποια περιοριστικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι εξαιρετικά αυστηρό και να μην λαμβάνει υπόψη του τις βασικές και ουσιαστικές απαιτήσεις του οργανισμού σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιος αδιαφορήσει για αυτά τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία και να οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια λίπους αλλά και σε απώλεια νερού, μυϊκής μάζας ή ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις να μειωθεί η οστική πυκνότητα.

Το πόσο μεγάλο είναι το λάθος εφαρμογής ενός εξαντλητικά αυστηρού προγράμματος διατροφής που δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού θα το καταλάβει κανείς εύκολα από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία αλλά και από την επανεμφάνιση των χαμένων κιλών.

Διαβάστε Περισσότερα

Η αξία του πρωινού στα παιδιά και τους εφήβους

Βασιλική Παπαδοπούλου,Διαιροφολόγος - Διαιτολόγος

Αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το σημαντικότερο γεύμα όλων, μικρών και μεγάλων, θα πρέπει να είναι το πρωινό! Ειδικότερα για τα παιδιά που η διαδικασία της ανάπτυξης σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, η καθημερινή κατανάλωση θρεπτικών και υγιεινών τροφών είναι επιβεβλημένη. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατή η κάλυψη των απαιτήσεων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά.

Το πρωινό γεύμα, μας βοηθά να ξεπεράσουμε πολλά «διατροφικά εμπόδια» που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της μέρας μας. Τείνει να βγει από τη ζωή μας δυστυχώς, λόγω των σύγχρονων γρήγορων ρυθμών, ενώ θα πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κυρίως για τους μικρούς μαθητές.

Διαβάστε Περισσότερα

Υγιεινή διατροφή και άθληση για ποιοτική ζωή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Μέχρι πριν λίγους αιώνες η τροφή εξασφάλιζε κυρίως την επιβίωση του ανθρώπου. Για τους περισσότερους, η καθημερινή διατροφή βασιζόταν σε απλά, κυρίως φυτικής προέλευσης υλικά και, συνήθως, συνόδευε μια σωματικά δραστήρια ζωή. Με το πέρασμα των αιώνων ο τρόπος ζωής των ανθρώπων άλλαξε και μαζί με αυτόν και η διατροφή τους. Σήμερα, υπάρχει μια αφθονία τροφίμων διαφορετικής ποιότητας και κόστους και οι άνθρωποι τρώνε όχι μόνο για να επιβιώσουν, αλλά και να διασκεδάσουν, να συναναστρα- φούν ή απλά για να απολαύσουν το φαγητό.

Η πολύπλευρη σχέση της διατροφής με το σημερινό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών: Μια νέα προσπάθεια

Ένας από τους σημαντικότερους και καθοριστικότερους παράγοντες προάσπισης της ατομικής υγείας αποτελεί, διαχρονικά, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

f13Οι δραστικές αλλαγές που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, με τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου και τη μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κατανάλωση έτοιμων και τυποποιημένων φαγητών. Την ίδια στιγμή, η άμεση και έμμεση καλλιέργεια αισθητικών προτύπων που αποκλίνουν από μια υγιή στάση ζωής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αυξάνουν τη συχνότητα νοσημάτων που συνδέονται με διατροφικές διαταραχές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει πλέον ευρεία ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της πληροφόρησης και της ενίσχυσης της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων.

Διαβάστε Περισσότερα

Ερευνητικά Προγράμματα & δραστηριότητα

Το Ι.Δ.Μ.Ε. συμμετέχει στην επαν-υποβολή της ​ερευνητικής πρότασης με τίτλο "European ​Healthy Food Basket – Towards New Eating ​Habits" (acronym: HEFOBA), η οποία υποβλήθηκε ​προς την Ε.Ε. στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος ​Πλαισίου (FP7). Συντονιστής της πρότασης είναι το ​Istituto Nazionale per la Dieta Mediterranea e la ​Nutrigenomica (Ιταλία) και σε αυτή συμμετέχουν 14 ​Οργανισμοί από 5 χώρες.​

Διαβάστε Περισσότερα

Δράσεις

Για την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών προβλέπονται μια σειρά από δράσεις ​
όπως:​

  • ​Συμμετοχή σε -και συνεργασία με-  Ελληνικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώσεις, κοινοπραξίες και εταιρικές σχέσεις με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, εντός ή εκτός Ελλάδας, φορείς και όργανα συμμετοχικών διαδικασιών (επιστημονικά και επαγγελματικά Σωματεία / Συλλόγους, Συνδικάτα και Ενώσεις Εργαζομένων και Φοιτητών, ΑΕΙ / ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, Φορείς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, κ.ο.κ.)

Διαβάστε Περισσότερα

Σκοπός & Στόχοι του Ι.Δ.Μ.Ε.

Σκοπός του Ι.Δ.Μ.Ε. είναι να συμβάλλει, μέσα από την ​ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού​ αλλά και την κινητοποίηση επιστημονικών ομάδων από το χώρο της διατροφής και της υγείας, στη βελτίωση των διατροφικών​ συνηθειών και κατ’ επέκταση της υγείας τους πληθυσμού στον Ελλαδικό αλλά και τον​ εγγενή Ευρωπαϊκό χώρο.

Μέσα από την συνεργασία με​ καταξιωμένες Ερευνητικές & Επιστημονικές ​Ομάδες, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και​ Κρατικούς Οργανισμούς καθώς και ​επιχειρήσεις ιδιαίτερα από το χώρο των​ φαρμάκων και των τροφίμων, αποσκοπεί στην ​εκπλήρωση μίας σειράς στόχων:

Διαβάστε Περισσότερα

Πληροφορίες & Διοικητικό Συμβούλιο


Το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών &​ Ερευνών (Ι.Δ.M.E.), ή αλλιώς Institution ​of Nutrition Studies & Research (I.N.S.R.) ​αποτελεί έναν Μη Κερδοσκοπικό ​Οργανισμό με κοινωφελή χαρακτήρα, η ​συμμετοχή στον οποίο στηρίζεται στην αρχή ​του εθελοντισμού.

Το Ι.Δ.Μ.Ε. διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το ​οποίο απαρτίζεται από προσωπικότητες, με σημαντική εμπειρία στο χώρο της διατροφής και της υγείας καθώς ​και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών και ​Ευρωπαϊκών Ερευνητικών και Αναπτυξιακών ​Προγραμμάτων. ​

Ιδιαίτερη συμβολή στην υλοποίηση των σκοπών του Ι.Δ.Μ.Ε. έχουν τα μέλη του, ​τα οποία μπορεί να είναι τόσο φυσικά ​
πρόσωπα με ενδιαφέρον πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας, ​καθώς επίσης και φορείς ή οργανισμοί που μπορούν με τη​
συμμετοχή τους να συμβάλουν στις δράσεις του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Δ.Μ.Ε. είναι επταμελές και αποτελείται από:

Πρόεδρος​
Ζουμπανέας Ευάγγελος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος​

Αντιπρόεδρος​
Σουπιός Ιωάννης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος​

Γραμματέας
Φίλης Σπύρος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος​

Διευθύνων Σύμβουλος
Δρ. Βέρμπης Ιωάννης, Μηχανικός – Ερευνητής​

Μέλος
Δρ. Μαργαρίτα – Αγγελική Σχινά, Κλινική Ψυχολόγος – Καθηγήτρια Ψυχολογίας ​

Μέλος
Παπαδέλλης Γεώργιος, Μηχανικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων​

Μέλος
Alain Robbe-Grillet, Νομικός - Οικονομολόγος​

Apertura de cuenta bet365.es